Przepisy
Leczo - Nitki
Łazanki z Boczkiem
Makaronowe Wariacje
Kolanko w Sosie
Wstążka z Brokułami
         
Łazanki z Wędzonym Boczkiem i Pieczarkami

 : : : Składniki
  • 50 dag makaronu na łazanki
  • oliwa z oliwek
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1/2 główki małej białej kapusty
  • 40 dag chudego wędzonego boczku
  • 10 dag świeżych pieczarek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • duża cebula
  • 1/2 łyżeczka kminku
  • 2 łyżeczki bulionu w proszku lub kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
Opis Przygotowania
Ugotować łazanki „al dente”, przepłukać i odstawić. Cebulę, boczek i grzyby pokroić w kostkę. Smażyć na patelni z oliwą, aż się zarumienią. Kapustę kiszoną opłukać wycisnąć i pokroić, wrzucić do patelni i smażyć z pozostałymi produktami ok. 10 min., dodać posiekaną białą kapustę i smażyć dalej razem następne 10 minut. Dodać wino, szklankę wody, bulion (lub kostkę) oraz kminek. Dusić wszystko razem, aż kapusta będzie miękka, ewentualnie od czasu do czasu - jeśli trzeba - podlewać wodą. Gdy kapusta będzie już prawie miękka, zdjąć pokrywkę, smażyć do odparowania cieczy, stale mieszając. Dodać łazanki, smażyć dalej, aż będą gorące! Doprawić solą i pieprzem.