Przepisy
Leczo - Nitki
Łazanki z Boczkiem
Makaronowe Wariacje
Kolanko w Sosie
Wstążka z Brokułami
         
Leczo z Makaronem Nitki

 : : : Składniki
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • ok.30 dag boczku chudego
  • 2 kiełbasy
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 większe marchewki
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 opakowanie makaronu nitki
Opis Przygotowania
W większym garnku zagotować wodę. Do gotującej się wody wrzucić pokrojona w kostkę marchewkę, paprykę, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojony boczek, kiełbasę, cebulę (aż się wszystko lekko zarumieni). Podsmażone przekładamy do garnka z gotującą się już marchewką. Na patelni na tym samym oleju co smażyliśmy przed chwilką boczek, kiełbasę i cebulę - podsmażamy teraz pokrojone pieczarki (10-15 minut). Podsmażone przekładamy do garnka. Następnie przekładamy z puszki groszek i kukurydzę do garnka. Dodać koncentrat pomidorowy, jarzynkę i kostkę bulionu. Wszystko razem gotować około godziny. 15 min przed końcem gotowania zagęścić sos: do 1/2 szklanki przegotowanej wody dodać 2 łyżki mąki - porządnie rozmieszać, aby nie było grudek - i przelać do gotującego się sosu. Na koniec dosolić do smaku. Ugotowany makaron ponakładać do głębokich talerzy. Przygotowane leczo nakładamy na makaron i delektujemy się smakiem. Można też po wierzchu polać keczupem lub posypać koperkiem.